Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како директор Дома здравља разговара с нашом новинарком: „Могу да вам платим летовање и одведем на ручак, али као оснивач СНС не говорим за Nova.rs“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2024.

Аутор: Ана Марковић Извор: Nova.rs

Како директор Дома здравља разговара с нашом новинарком: „Могу да вам платим летовање и одведем на ручак, али као оснивач СНС не говорим за Nova.rs“

Са циљем да урадимо тему о броју мртвозорника у Београду, позвали смо директора Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули, доктора Александра Стојановића, јер је мртвозорничка служба за цео главни град у надлежности ове примарне здравствене установе.

Међутим, он је одбио са нама да разговара јер смо – са Нове! У замену за изјаву, понудио је летовање, ручак… али као „оснивач Српске напредне странке“, како је образложио, није желео да буде наш саговорник.

Покушали смо више пута да добијемо информације о раду мртвозорника на територији Београда, али безуспешно.

Доктора Стојановића позвали смо у преподневним сатима када се љубазно јавио, али оног тренутка кад смо рекли да зовемо са портала Nova.rs, као из топа је одбрусио: „Вама не дајем изјаве!“.

Иако смо били упорни, није се дао.

Понављао је да је он оснивач Српске напредне странке и да нема намеру са нама да разговара, да нећемо добити информације које су нам потребне. Када смо поменули да ћемо звати директно људе из мртвозорничке службе, како бисмо дошли до података, повисио је тон, рекавши да је то немогуће, јер нико не сме да даје изјаве без његовог одобрења, а он им то неће дозволити.

Потом је прекинуо везу.

„Зовите министарку!“

Како нисмо успели да добијемо потребне информације, поново смо покушали са директором. Позвали смо га после радног времена, у нади да ће бити мало бољег расположења и да ће, како је и сам у једном тренутку поменуо „одвојити политику од здравства“.

Нажалост, ни овог пута нисмо имали успеха.

Питали смо га да се није можда предомислио, па да нам ипак каже то што нас занима јер само од њега можемо добити званичну изјаву.

„Ништа, онда пробајте преко министарке Дане. Зовите њу, она ће Вам дати информације. Лепо Вам кажем, имам жељу, али не могу. Нема везе што сте са Нове, ја волим и Нову, волим све, али ја сам оснивач Српске напредне странке и не могу“, поново је подвукао.

На наше питање, да ли му је неко забранио да прича са нама, одсечно одговара да то није могуће.

„Мени нико забранити не може, то је мој став. То што Шапић вама изјављује, иде овамо, онамо… ја нећу. Нећу! Лепо Вам кажем, све може, само изјава не може“, нагласио је др Стојановић.

Може ручак и летовање

Потом смо га питали :“Шта то све може?“

„Могу да Вас водим на ручак, да Вам платим летовање, али ово не може!“, одговорио је директор.

Занимало нас је да ли бисмо добили изјаву, ако бисмо звали из неке друге редакције?

„Е ако пређете у другу редакцију, онда може!“

А ако бисмо у дом здравља дошли са чланском картом СНС?

„Немојте, чланска ми ништа не значи. И своје запослене сматрам да су сви људи, а чланска ми не значи, битно је да раде. Политика и здравство немају везе. А Ви уживајте, попијте кафу, пустите сад мртвозорнике!“, рекао је директор, који је током разговора и наводно против своје воље, ипак, на неки начин био саговорник Nova.rs.

„Пијем кафу, али не помаже, морам да завршим задату тему“, рекла је новинарка, на шта је доктор Стојановић само закључио:

„Шта да Вам кажем, завршите ако можете“, и по други пут у истом дану, прекинуо везу и оставио нас без информација о мртвозорницима, али са јасним ставом чланова СНС према новинарима наше редакције.

Тужбе за мобинг

Подсетимо, запослени у ДЗ Палилула кажу да је од 2016., од како је др Стојановић на челу установе, овај дом здравља напустило више од 120 људи, које је он заменио, истичу, члановима СНС. Више запослених поднело је тужбу за мобинг против директора у протеклих неколико година, а колегиница из кадровске службе ДЗ, тужила га је 2020., након што је указала на његову злоупотребу положаја, после чега су, како је изјавила за медије, уследиле претње.

„Ово ти је други жути картон, следећи је црвени, ићи ћеш у подрум“, писали су медији 2020. године, у исповести ове запослене.

Пре две године јавност је потресла вест о психијатру ДЗ Палилула, који је постављао лажне дијагнозе пацијентима, како би испитивао нове лекове, а запослио га је нико други, до доктор Стојановић.

Када су Стојановића питали како то да није имао увид у уписане дијагнозе и издате терапије, одговорио је да нема компјутер.

„Ја чак немам компјутер код себе, он стоји ад акта. Једини ја немам компјутер у дому здравља јер сам га избацио. Не користим га од првог дана, а ту сам седам година“, изјавио је 2022. године.

Подсећамо да су и диплома Медицинског факултета, као и специјализација из офталмологије доктора Александра Стојановића, такође својевремено довођене у питање, а валидност поменуте документације никада није расветљена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси