Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет Европе издао упозорења због претњи смрћу и узнемиравања четворо новинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Савет Европе издао упозорења због претњи смрћу и узнемиравања четворо новинара у Србији

Савет Европе издао је упозорења због претњи српским новинарима Динку Грухоњићу, Ани Лалић Хегедиш, Вањи Ђурић и Жељку Вељковићу.

Безбедност новинара, платформа Савета Европе, објавила је упозорење у категорији „напади на физичку безбедност и интегритет новинара“ због више стотина претњи смрћу путем друштвених мрежа и мејлова Грухоњићу и Лалић Хегедиш.

Када је реч о Динку Грухоњићу, дописнику агенције Бета и предавачу на Универзитету у Новом Саду, претње добија откако је 14. марта објављен видео који је монтиран тако да се стекне утисак да је на трибини на Ребеду фестивалу у Дубровнику изразио задовољство што дели име са усташким злочинцем Динком Шакићем.

Лалић Хегедиш, новинарка и извршна директорка Независног друштва новинара Србије (НДНВ) почела је да добија увреде и претње сексуалне природе, након што је учествовала на панелу о национализму када је рекла да за српску власт грађани Војводине „нису довољно Срби јер нису националисти и инсистирају на својој мултиконфесионалности и мултиетничности“.

Један Новосађанин је 15. марта поднео кривичну пријаву против Лалић Хегедиш и Грухоњића због наводног изазивања расне, верске и националне мржње и нетрпељивости.

Платформа Безбедност новинара подсећа и да је Александар Вулин, некадашњи шеф БИА изјавио да је „Грухоњић олош који живи од мржње према Србији“, те да је Миленко Јованов, високи функционер Српске напредне странке у Скупштини Србије рекао да се „Грухоњић хвалио да га зову Динко као Динко Шакић“.

На зиду Грухоњићеве зграде 21. марта освануо је графит са натписом „Динко-Шакићу за вечни дом си спреман“, са потписом „Српска Војводина“.

НДНВ је претње пријавио Специјалном тужилаштву за високотехнолошки криминал.

У категорији „узнемиравање и застрашивање новинара“ објављено је упозорење због претњи у онлајн простору новинарки Н1 Вањи Ђурић и новинару Нове С Жељку Вељковићу.

Претње су почеле након што су коментарисали на друштвеним мрежама девојчицу која је певала уочи кошаркашке утакмице.Уз коментаре политичара из владајуће коалиције и десничарских партија, добијали су и анонимне увреде, претње и захтеве да буду протерани из Србије.

У саопштењу платформе наводи се да су новинаре коментарисали председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, Владимир Ђукановић, политичар, правник и водитељ ток-шоуа, те оснивач Ми-Глас из народа Бранимир Несторовић и таблоиди попут Вијести365, Информера, Ало, Србин.Инфо.

Претње су пријављене Специјалном тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси