Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Првомајски проглас СИНОС-а: Позив колегама да се организују и боре за своја права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2024.

Аутор: СИНОС Извор: СИНОС

Првомајски проглас СИНОС-а: Позив колегама да се организују и боре за своја права

Поводом Међународног празника рада, 1. маја, Синдикат новинара и медијских радника Србије (СИНОС) још једном упозорава на тежак положај наших колега.

Новинари и медијски радници у Србији раде у изузетно тешким околностима. Несигурни су за свој статус, егзистенцију и каријеру, изложени притсцима политичара, власника медија  и уредника, над њима виси сенка застрашености и зато код њих постоји велика доза аутоцензуре.

Просечна месечна зарада новинара је знатно мања од просечне зараде у Републици Србији. Уз редовне послове, новинарима се додају обавезе на новим платформама, за које често нису едуковани, нити имају одговарајућу опрему. Време проведено на послу се увећава док зараде остају исте или се умањују. Због малих и нередовних примања многе колеге су приморане да раде и по два посла.

Повећава се број новинара и медијских радника који су годинама и деценијама ангажовани на основу различитих уговора. То су колеге које углавном раде на привременим и повременим пословима. Они немају право на дневни и недељни одмор, увећану зараду, плаћени прековремени рад, плаћени превоз до посла, плаћену исхрану у току рада, плаћено одсуство и годишњи одмор, право на чланство у синдикату, право на колективно преговарање, на њих се не односе права из колективног уговора и немају право на штрајк. Они чак и не могу да туже послодавца по основу Закона о раду, јер нису у радном односу.

СИНОС позива колеге да се организују и боре за своја права јер то нико други уместо њих неће учинити. СИНОС спроводи кампању како би мотивисао новинаре и медијске раднике да се синдикално удруже. Истовремено тражимо дијалог са послодавцима, како би се у складу са Медијском стратегијом побољшао положај наших колега.

Будући да поједини послодавци али и новинарска и медијска удружења имају непријатељски став према нашој иницијативи СИНОС ће припремити  и објавити “белу књигу” у којој ће именовати редакције, послодавце и удружења који су одбили овакву сарадњу.

За Извршни одбор СИНОС

председник Синиша Оташевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси