Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Филип Шварм: Медији у Србији живе “Дан мрмота”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 05. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Уочи 3. маја, Светског дана слободе медија

Филип Шварм: Медији у Србији живе “Дан мрмота”

“Морам признати да ми у Србији живимо ‘Дан мрмота’. Из године у годину имамо готово исте проблеме и из године у годину се готово ништа не решава. Када се осврнемо на изазове између два Светска дана слободе медија, видимо да је то читав низ проблема које смо имали и прошле, и претпрошле и оне тамо године”, рекао је за сајт УНС-а уредник у недељнику “Време” Филип Шварм.

Као проблеме који се не решавају, Шварм истиче говор мржње, застрашивање и нападе на професионалне новинаре- како са нивоа власти, тако и са других политичких нивоа.

 “Уз све то, професионални медији немају равноправан третман на тржишту. Зато се оправдано намеће питање ‘Вреди ли се бавити новинарством у Србији?”, каже Шварм.

Он, након три деценије бављења новинарством, истиче да свакако верује да вреди, али да су изазови са којима се новинари суочавају бројни и да је неопходно изнова указивати на њих.

“Мали број медија, који чини само десетак одсто тржишта, свој посао ради у складу са етичким кодексом. Готово 90 одсто медија у Србији, који су под контролом власти, не ради у складу са професионалним и етичким стандардима”, сматра Шварм. 

Уочи Светског дана слободе медија Шварм упозорава и на недоследну примену добрих законских решења.

“Усвајање нових медијских закона, које се десило прошле године, очигледно не утиче много на ствари, јер се одлуке заобилазе и крше, а закони не примењују. Оно што се примењује је политичка воља. Уместо да се власт држи законских решења која је сама донела, она управо то крши”, додао је он.

Претходну медијску годину оцењује као лошу, јер је показала додатан пад медијских слобода у друштву.

“Не видим никакве назнаке да је власт спремна да заједно са новинарским удружењима ради на поправљању лоших медијских стандарда. Видим обећања, изврдавања и чисту декларативну вољу да се нешто промени. Ипак, када дођемо на стваран терен и када се стварно разговара, јасно је да то изостаје”, рекао је он.

На скали од 1 до 10, Шварм би због свега тога “медијску годину” оценио двојком, а пад очекује и на листи Репортера без граница.

“Бојим се да код нас постоји једна врста покретног дна. Увек када помислите да се нешто неће догодити, то се догоди”, рекао је он.

За oвакав закључак је, како додаје Шварм, довољно поређење медија у региону са медијима у Србији, али и осврт на извештавање о трагедији у Рибникару, Дубони и Малом Орашју, као и нестанку мале Данке. Мислио је, каже, да се извештавање о трагедијама које су се маја прошле године догодиле не може поновити, али је, како додаје, извештавање о нестанку девојчице из Бора полазало да не постоји дно које се не може пробити.

Ипак, Шварм истиче да је побољшање стања у медијима могуће, а на медијској заједници је, како додаје, да настави да се бори за бољу ситуацију у медијима, а самим тим, и за боље “медијске године”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси